Szarlotka tradycyjna mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szarlotka zawsze kojarzy mi się z domem rodzinnym, mamą i nami łasuchami. Mogę ja piec na okrągło i chyba nam się nie znudzi.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    220 g zimnego masła lub margaryny dobrej jakości
    180 g cukru pudru
    3 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    5 dużych jabłek
    ½ szklanki wody
    2-3 łyżki cukru z wanilią
    2 łyżeczki startego cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka tradycyjna mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka tradycyjna mojej mamy 1. Na stolnice przesiać mąkę, dodać cukier i margarynę, szczyptę soli i zwinnie nożem przesiekać. Do miseczki wybijam żółtka i mieszam ze śmietaną oraz proszkiem do pieczenia. Całość dodaję do mąki, łączę nożem i wyrabiam szybko rękoma gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części i do lodówki.
    Jabłka należy obrać pozbawić pestek i pokroić , Wrzucić do rondelka, dodać wodę i cukier, cynamon i poddusić wg uznania, Ja robię to tylko chwilę, żeby jabłka zredukowały wodę i sok
  • Szarlotka tradycyjna mojej mamy 2. Blaszkę posmarowaną tylko trochę masłem, obsypać bułka tartą, rozłożyć 1 część ciasta, nakłuć widelcem wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Następnie położyć masę z jabłek i przykryć drugą częścią. Moja mama zawsze rozwałkowywała ciasto i ja tak robię, ale można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 35-40 minut. Jeszcze gorąca posypać cukrem pudrem.

Porady

Masło czy margarynana na kruche ciasto musi być dobrze schłodzone, najlepiej włożyć go na kilka minut do zamrażalnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować