Szarlotka tortowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy na gładką masę i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Ciasto po schłodzeniu jest bardziej kruche.
Schodzonym wcześniej ciastem wyklejamy tortownicę o średnicy ok. 25 cm.
Masa: Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Następnie wkładamy do garnka zalewamy odrobiną wody i parujemy ok 10 minut, aby jabłka się delikatnie rozsypały, dodajemy brązowy cukier i rozmieszaną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Mąka ziemniaczana spowoduje, że jabłka nie wypuszczą soku do ciasta. Gorącą masę wykładamy na ciasto.
Kruszonka: Z podanych składników zagniatamy małe okruszki, ktorymi posypujemy ciasto.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje podane z gałką lodów waniliowych.
Komentarze