Szarlotka tatrzańska

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Szarlotka z dużą ilością jabłek – po prostu idealna.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    500 g mąki krupczatki
    250 g margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    Masa jabłkowa:
    2 - 3 kg jabłek
    cynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)
    cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie)
    bułka tarta do podsypania
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Szarlotka Desery

Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim prostokątną formę do pieczenia, ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki.
    Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
    Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta.
    Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować