Szarlotka z dużą ilością jabłek – po prostu idealna.
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto kruche:
500 g mąki krupczatki
250 g margaryny
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa jabłkowa:
2 - 3 kg jabłek
cynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)
cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie)
bułka tarta do podsypania
Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim prostokątną formę do pieczenia, ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze