Szarlotka tatrzańska

4.82 (196 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Smakuje jak szarlotka serwowana Nad Morskim Okiem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Jabłkowy środek:
    2 kg szarej renety
    2 łyżki drobnego cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    2 płaskie łyżki mąki

    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki drobnego cukru
    3 żółtka
    200 g masła
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

4.82 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki (robię to przy pomocy robota kuchennego).
    W dużej misce wymieszać jabłka z pozostałymi składnikami, najlepiej zrobić to rękami.

    Ciasto:
    Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
    Do mąki dodać schłodzone masło, śmietanę i pozostałe składniki - zagnieść ciasto.
    Ciasto przełożyć do plastikowej torebki, umieścić na 1 godzinę w lodówce.
    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
    Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na spód i boki formy 2/3 ciasta.
    Piec ok 10 minut.
    Masę jabłkową wyłożyć na wystudzony spód ciasta.
    Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce, bezpośrednio ma jabłka.
    Piec 30-40 minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować