Szarlotka tatrzańska

  • wyświetlono: 30171 |
  • dodany do książki kucharskiej: 54 |
  • polecenia: 1

Smakuje jak szarlotka serwowana Nad Morskim Okiem.

palinos
  • 60min

Składniki

Jabłkowy środek:
2 kg szarej renety
2 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżki mąki

Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki drobnego cukru
3 żółtka
200 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka gęstej śmietany

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka tatrzańska

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki (robię to przy pomocy robota kuchennego).
    W dużej misce wymieszać jabłka z pozostałymi składnikami, najlepiej zrobić to rękami.

    Ciasto:
    Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
    Do mąki dodać schłodzone masło, śmietanę i pozostałe składniki - zagnieść ciasto.
    Ciasto przełożyć do plastikowej torebki, umieścić na 1 godzinę w lodówce.
    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
    Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na spód i boki formy 2/3 ciasta.
    Piec ok 10 minut.
    Masę jabłkową wyłożyć na wystudzony spód ciasta.
    Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce, bezpośrednio ma jabłka.
    Piec 30-40 minut do zrumienienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylakonkurs_foto

Komentarze

Podobne przepisy

upieczona szarlotka

Dodane przez: eva3075

SZARLOTKA!!!

Przepyszna szarlotka którą uwielbia...

Szarlotka

Dodane przez: weronka6

Szarlotka

Dziś tradycyjna szarlotka, z kawałkami...

szarlotka

Dodane przez: agnieszkadz

Szarlotka

Moja ulubiona szarlotka

Szarlotka

Dodane przez: bogusia82

Szarlotka

Tradycyjna szarlotka z dużą ilością...

Szarlotka

Dodane przez: ewaeu

Szarlotka

Szarlotka - pychotka. Przepis dostałam...

image-1q1ccox

Dodane przez: natalia2004

szarlotka

Pyszna szarlotka według przepisu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE