Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i na szatkownicy zetrzeć w plastry. Podczas szatkowania jabłek polewać je sokiem z cytryny, przesypywać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać, żeby nie połamać plasterków. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać powstały sok.
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół. Jedną część przełożyć do zamrażalnika. Drugą wyłożyć na dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto w tortownicy podpiec 15 minut w 180 st C. Na podpieczone ciasto wyłożyć plasterki jabłek. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto, które wcześniej schowaliśmy do zamrażalki. Piec około 50 minut w 180 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić. Wierzch posypać obficie cukrem pudrem. Podawać z lodami waniliowymi.
Komentarze