Szarlotka tatrzańska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

podana z lodami smakuje wyśmienicie

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • CIASTO

    1,5 szklanki mąki pszennej
    126 gram margaryny Kasia
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    6 jabłek
    sok z 2 cytryn
    cukier
    cynamon
    cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i na szatkownicy zetrzeć w plastry. Podczas szatkowania jabłek polewać je sokiem z cytryny, przesypywać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać, żeby nie połamać plasterków. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać powstały sok.
    Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół. Jedną część przełożyć do zamrażalnika. Drugą wyłożyć na dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto w tortownicy podpiec 15 minut w 180 st C. Na podpieczone ciasto wyłożyć plasterki jabłek. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto, które wcześniej schowaliśmy do zamrażalki. Piec około 50 minut w 180 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić. Wierzch posypać obficie cukrem pudrem. Podawać z lodami waniliowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować