Szarlotka Tatrzańska

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Wysoka jak same Tatry i równie piękna jak one. Jabłka w smaku są przyjemnie chrupiące i cudownie pachnące cynamonem. Ciasto,mimo dość dużego nakładu pracy przy krojeniu jabłek naprawdę warte jest zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako ciasto do sobotniej kawy, a także wykwintna szarlotka na święta.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag zimnego masła
    2 jajka
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie jabłkowe:
    2 – 2,5 kg jabłek Szarej renety
    6 łyżek cukru
    Cukier waniliowy
    Cynamon
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto, podzielić je na dwie nierówne części. Większą włożyć do lodówki, a drugą mniejszą zamrozić. Ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podpiec na lekko złoty kolor. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę jabłkową, na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem.
  • 2. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki o grubości 2 -3 mm . Cukry wymieszać z cynamonem, a następnie delikatnie połączyć z jabłkami, uważając by ich nie połamać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować