Szarlotka na kruchym cieście z kokosową kruszonką

  • wyświetlono: 129 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

To pyszne kruche ciasto, z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, posypane kokosową kruszonką. Kruszonka wyszła naprawdę pyszna i chrupka dzięki dodatku mąki kokosowej która świetnie skomponowała się z całością.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

papier do pieczenia
blaszka o wymiarach 36 x 25 x 6 cm

ciasto kruche:

2,5 szklanki mąki ja użyłam tortowej
200 g masła/margaryny
1 całe jajko klasa "M"
6 łyżek cukru
3 łyżki gęstego jogurtu greckiego - może być śmietana 12/18%
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa jabłek:

2 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
1 galaretka zielona

kruszonka kokosowa:

100 g mąki pszennej
50 g mąki kokosowej
100 g masła
1/2 szklanki cukru

cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka na kruchym cieście z kokosową kruszonką

  • Szarlotka na kruchym cieście z kokosową kruszonką1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

    Kruszonka: Składniki kruszonki mieszamy ze sobą by postały nam sypkie grudki ciasta. Gotowa kruszonkę wstawiamy do lodówki.

    Ciasto kruche: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kruche ciasto - jeśli wyjdzie za suche i się rozlatuje można dodać więcej jogurtu albo dodatkowe jajko a jak za mokre to trochę podsypać mąką. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.

    Warstwa jabłek. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka i dodajemy 2 łyżki miodu, wsypujemy galaretkę zieloną oraz dodajemy cynamon. Mieszamy dokładnie i prażymy na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu by jabłka nam zmiękły. Gdy jabłka zmiękną to zestawiamy je z ognia.

    Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na wymiary blaszki. Wykładamy przygotowaną blaszkę ciastem i nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika na ok.15 nim by się nam lekko podpiekło. Na podpieczone ciasto wykładamy równo masę jabłkową a następnie wyjmujemy kokosową kruszonkę z lodówki i posypujemy wierzch placka. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku ok. 45 min. aż kruszonką na wierzchu zrobi się nam lekko złota. Gotowe ciasto wyciągamy do przestygnięcia a na końcu gdy przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylacynamonkruszonkaszarlotkajesieńjablkaJablecznikciasto_na_niedzielęciasto_z_jablkamimąka_kokosowasezonowe_wypiekijesienne_wypiekiszarlotka_z_kokosowa_kruszonkakokosowa_kruszonkajablecznik_z_kruszonkakruche_z_jablkamikruche_z_jablkami_i_kruszonka

Komentarze

Podobne przepisy

szarlotka

Dodane przez: myszka41

Szarlotka na kruchym cieście :-)

Jest pyszna na zimno i na ciepło...

Szarlotka kokosowa na cieście orkiszowym

Dodane przez: zielony liść

Szarlotka kokosowa na cieście orkiszowym

Szarlotka z pianką kokosową na...

KRUCHE CYTRYNOWE CIASTO Z PIANKĄ I JAGODAMI

Dodane przez: suzana

KRUCHE CYTRYNOWE CIASTO Z PIANKĄ, JAGODAMI...

Ciasta kruche ;najmniej wymagające...

Szarlotka (ciasto kruche na smalcu)

Dodane przez: Lidka Bawolska

Szarlotka (ciasto kruche na smalcu)

Królowa jesiennych wypieków: szarlotka....

image-1k3oqdf

Dodane przez: Emily

szarlotka na kruchym cieście

Sezon na jabłka rozpoczęty, pomysłów...

szarlotka

Dodane przez: izaa_a

szarlotka na kruchym cieście z rodzynkami...

szarlotka pachnąca pomarańczą z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE