Szarlotka na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dawno nic nie piekłam, jakoś w rodzinie nie ma takiego zapotrzebowania, wiecznie jakieś diety mają....ale dziś tak mnie wzięło właśnie na szarlotkę że musiałam zrobić, najwyżej dziewczyny z pracy będą mieć do kawki :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek szara reneta
    1 szklanka cukru
    1 szklanka wody
    2 garści suszonych niesiarkowanych moreli (suszone na słońcu, duże, miękkie i słodkie)
    1 owocowa galaretka, cynamon wg. własnego smaku
    ciasto kruche: proporcje na dużą blachę 40x28 cm
    700 g mąki tortowej + szczypta soli
    300 g cukru pudru, może być drobny kryształ
    300 g masła + 200g smalcu
    6 żółtek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach, wstawiłam do prużenia dodając wodę i cukier pamiętając o zamieszaniu od czasu do czasu.
    Kiedy jabłka się rozpadły wsypałam galaretkę i połówki moreli, zostawiłam jeszcze chwilę na ogniu aby żelatyna swobodnie mogła się rozpuścić. Gotowe postawiłam do schłodzenia.
    W trakcie kiedy jabłka się prużyły zajęłam się ciastem, należy pamiętać że przy cieście kruchym wszystkie składniki powinny być zimne.
    Mąkę przesiałam razem z cukrem pudrem, dodałam pocięte nożem małe kawałki masła i smalcu, dodałam soli i za pomocą noża siekałam tłuszcz w mące aby w miarę się połączyły, na końcu dodałam żółtka i również potraktowałam nożem.
    Masę wysypałam na blat i szybkimi ruchami zagniotłam ciasto.
    Zrobiłam 2 kule i włożyłam do zamrażarki na pół godziny.
    Po tym czasie spód przygotowanej blachy wykleiłam ręcznie ciastem zużywając 1 kulkę, ponakłuwałam spód aby nie powstały bąble w trakcie podpiekania, włożyłam blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 stopni piekąc 10 minut.
    Wyjęłam blaszkę, wyłożyłam na cieście jabłkową masę, wierzch ozdobiłam kratką z ciasta, można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Porady

Do ciasta kruchego nie dodaję proszku do pieczenia, nie ma takiej potrzeby. Ciasto udekorowałam kandyzowanymi czereśniami, można użyć inne jeśli takie mamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować