Szarlotka Mamy

5 (179 ocen)

  • 60 min

To jeden ze smaków mojego dzieciństwa - uwielbiam ją w takiej postaci.

  • 60 min

Składniki:

  • BLACHA 25 X 35

    0,5 kg mąki
    250g margaryny
    3 żółtka
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1,5 kg kwaskowych jabłek
    1 cukier waniliowy
    3 białka

    margaryna do wysmarowania blachy
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Szarlotka mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • 2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jeśli mają dużo soku, cześć odcisnąć. Wymieszać z cukrem waniliowym. Ubić pianę z białek na sztywno.
  • 3. 2/3 ciasta rozwałkować na grubość ok 3 mm - wyłożyć blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą. Na ciasto wyłożyć starte jabłka i ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.
  • Szarlotka Mamy 4. Piec ok 30 minut w temperaturze 220 stopni.

Porady

Moja modyfikacja: czasem miedzy jabłka i pianę dodaję warstwę połówek świeżych śliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować