Szarlotka domowa

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna i domowa.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

    100 g margaryny

    100 g smalcu

    1/2 szklanki cukru pudru


    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    4 żółtka

    1 kg jabłek

    1/2 szklanki cukru

    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka 1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy smalec(poprzez dodanie smalcu ciasto jest bardziej kruche i smaczniejsze) i margarynę, Wszystkie składniki siekamy nożem, dodajemy żółtka i ugniatamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy i usuwamy gniazdka nasienne z jabłek. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, podlewamy minimalnie wodą i próżymy przez ok. 5 min., dodajemy cukier. Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 2 równe części(drugą pozostawiamy w lodówce). Ciasto rozwałkowujemy i przekładmy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy( średnica 25cm)Ciasto nakuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 min. w 180 stopniach. W tym czasie wyciągamy pozostałe ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt.


    Wykrawamy 1 cm paski. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, spód obsypujemy bułką tartą, aby wchłaniała powstały sok z jabłek. Na wierzch układamy paski naszego ciasto tworzac kratkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok 30-40 min. aż ciasto się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować