Tradycyjna szarlotka domowa

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepsza szarlotka w rodzinie. Przepis pochodzi od mojej mamy a wcześniej od babci...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka drobnego cukru 1 cukier wanilinowy
    250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
    4 jajka

    Jabłka:
    2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
    około 9 łyżeczek cukru
    1 cukier waniliowy
    5 -10 dag rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjna szarlotka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
    Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
    Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
    Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

świetnie smakuje na ciepło z lodami waniliowymi :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować