Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym nadzieniem z jabłek, ta szarlotka jest przesmaczna i musicie ją zrobić!

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    125 g masła
    2-3 żółtka
    2 łyżki cukru
    szczyptę soli

    1 białko do posmarowania ciasta

    Jabłka:

    1 kg jabłek (papierówki, antonówki, szara reneta)
    ok 1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wymienionych składników zagnieść ciasto - powinno być gładkie, nie lepić się do rąk, ale też niezbyt twarde. Ciasto dzielimy na 2 części i odkładamy, by odpoczęło.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy jabłka.
    Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki.
    Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka, chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Kiedy zaczną mięknąć, dodać cukier i cynamon. Poddusić aż zaczną się rozpadać. Ostudzić.
  • 3. Formę ( np tortownicy o średnicy 26 cm),wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód 1/2 ilości ciasta - staram się, by spód był możliwie najcieńszy. Po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 10 minut.
  • Szarlotka 4. Wyjąć z pieca, jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pociąć w paski i ułożyć na jabłkach. Wierzch posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 minut. Należy sprawdzać, czy ciasto nie przypieka się za bardzo. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości formy.

Porady

Upieczoną szarlotkę ostudzić, posypać cukrem pudrem. Podawać z lodami albo słodką śmietaną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować