SZARLOTKA

0 (0 ocen)

Klasyczny przepis na szarlotkę

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 / 2 szklanki cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    2 łyżki śmietany
    2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
    1 łyżka cukru waniliowego
    Jabłka:
    1,5 kg jabłek (może być dowolna odmiana ja osobiście lubię antonówkę lub papierówkę)
    cynamon
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rosmażyć wraz z cukrem i cynamonem według własnego smaku. Dodać można gotowy cukier cynamonowy. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy.
  • 2. Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na 2 placki. Jeden placek posmarować masą jabłkową, na wierzch położyć drugi placek i posmarować rozbitym jajkiem. W ten sposób ciasto uzyska piękny złoty kolor.
  • 3. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować