Szakszuka z fetą i oliwkami, posypana czarnuszki ziarnami

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To pyszne danie które idealnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie.

  • 25 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka klasa "L"
    1 łyżka oleju / oliwy
    2 pomidory malinowe
    1/2 słodkiej papryki
    1 mała cebulka
    sól, pieprz
    szczypta papryki chili
    kilka oliwek
    kawałek sera feta lub typu feta
    1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Szakszuka

Szakszuka z fetą i oliwkami, posypana czarnuszki ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę obieramy a następnie w kosteczkę siekamy i na łyżce oleju delikatnie podsmażamy. Do cebulki dodajemy pomidory które sparzamy, ze skórki obieramy i w kostkę siekamy. Kolejno słodką paprykę w kostkę kroimy i do reszty dodajemy. Podprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Gdy nieco woda z warzyw odparowała to wrzucamy pokrojone oliwki, robimy dwa dołeczki i w każdy po jednym jajku wbijamy. Pokrywką przykrywamy i ogień zmniejszamy. Kiedy białko się zetnie, a żółtko płynne mamy to z ognia ściągamy. Wierzch dekorujemy oliwkami, serem feta i czarnuszki ziarnami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować