SZACHOWNICOWE CIASTECZKA

0 (0 ocen)

przepis znaleziony w czasopiśmie, który troszkę zmieniłam

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    1 margaryna
    1/2 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka skórki otartej z cytryny
    aromat waniliowy
    1/4 łyżeczki soli
    3 łyżeczki kakako
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 szkl. wody

    Posypka:
    5 łyżek orzeszków ziemnych bez soli
    gorzka czekolada

    Dodatkowo:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Szachownicowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukry, olejek, sól, aromat waniliowy, sok z cytryny i skórkę oraz w razie potrzeby wodę. Podzielić na 2 równe części, do 1 dodać kakao i cynamon. Wstawić do lodówki.
  • szachownica 2. Każde ciasto ułożyć pomiędzy 2 kawałkami folii spożywczej, rozwałkować na grubość 1 cm. Pokroić na paski o szerokości 1 cm.
  • szachownica 3. Jajko rozmącić. Na folii ułożyć jasny pasek, boki posmarować jajkiem, dokleić ciemne paski, oraz obok ciemnego jeden jasny, docisnąć lekko. Wierch posmarować jajkiem, ułożyć paski naprzemiennie aby powstała szachownica. Ułożyć 3 lub 4 warstwy, zawinąć w folię, schować do zamrażalnika na 1 godzinę.
  • ciastka 4. Schłodzony bloczek ciasta, gdy jest twardy pokroić na plastry ok. 1/2 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem. Piec ok 15-20 min. w temp. 180 stopni w rozgrzanym piekarniku.
  • 5. Można posmarować posypką :
    czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone orzechy. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować