Szachownicowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę posiekać. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukry, olejek, sól, aromat waniliowy, sok z cytryny i skórkę oraz w razie potrzeby wodę. Podzielić na 2 równe części, do 1 dodać kakao i cynamon. Wstawić do lodówki.
2.Każde ciasto ułożyć pomiędzy 2 kawałkami folii spożywczej, rozwałkować na grubość 1 cm. Pokroić na paski o szerokości 1 cm.
3.Jajko rozmącić. Na folii ułożyć jasny pasek, boki posmarować jajkiem, dokleić ciemne paski, oraz obok ciemnego jeden jasny, docisnąć lekko. Wierch posmarować jajkiem, ułożyć paski naprzemiennie aby powstała szachownica. Ułożyć 3 lub 4 warstwy, zawinąć w folię, schować do zamrażalnika na 1 godzinę.
4.Schłodzony bloczek ciasta, gdy jest twardy pokroić na plastry ok. 1/2 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem. Piec ok 15-20 min. w temp. 180 stopni w rozgrzanym piekarniku.
Komentarze