Ciasto: ,,Szachownica"

4.5 (192 ocen)

Kalorycznie, ale nie można sobie odmówić tej śmietanowo-czekoladowej rozkoszy :)

Składniki:

  • 5 jaj
    3/4 szkl.cukru
    3/4 szkl.mąki tortowej
    3/4 szkl.cukru pudru
    1 gorzka czekolada
    1 łyżka kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    500 ml kremówki
    2 fiksy do śmietany
    4 łyżki posypki czekoladowej
    4 łyżki wiórków kokosowych
    kilka kropli aromatu wanilii



Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto: ,,szachownica" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubij śmietanę z pudrem 1. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem. Do piany dodaj żółtka, wystudzoną czekoladę, przesiane obie mąki z proszkiem i kakao oraz aromat. Zmiksuj i przelej na wyłożoną papierem blaszkę ( wym.25/37cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st.i piecz 20 min. Wyjmij, wystudż a potem przetnij na pół.
  • ciasto w blaszce przed upieczeniem 2. Każdy z dwóch prostokątów przetnij na dwa cienkie blaty. Uzyskasz 4 biszkoptowe placki. Jeden z nich potnij na 6 cienkich pasków.
  • 3. Kremówkę ubij z pudrem, fiksami i aromatem.Pierwszy placek ułóż na desce. Nałóż cienką warstwę śmietany, a na niej 3 paski ciasta. W przerwy między nimi oraz na nie nałóż śmietanę. Przykryj całym plackiem. Powtórz całość jeszcze raz. Wierzchni placek przykryj cienką warstwą śmietany. Na wierzchu ciasta czubkiem noża narysuj kratkę. Co drugie pole wypełnij wiórkami kokosowymi, pozostałe czekoladową posypką.
  • 4. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

jagodowa szachownica

To może cię zainteresować