Ciasto: ,,szachownica" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem. Do piany dodaj żółtka, wystudzoną czekoladę, przesiane obie mąki z proszkiem i kakao oraz aromat. Zmiksuj i przelej na wyłożoną papierem blaszkę ( wym.25/37cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st.i piecz 20 min. Wyjmij, wystudż a potem przetnij na pół.
2.Każdy z dwóch prostokątów przetnij na dwa cienkie blaty. Uzyskasz 4 biszkoptowe placki. Jeden z nich potnij na 6 cienkich pasków.
3.Kremówkę ubij z pudrem, fiksami i aromatem.Pierwszy placek ułóż na desce. Nałóż cienką warstwę śmietany, a na niej 3 paski ciasta. W przerwy między nimi oraz na nie nałóż śmietanę. Przykryj całym plackiem. Powtórz całość jeszcze raz. Wierzchni placek przykryj cienką warstwą śmietany. Na wierzchu ciasta czubkiem noża narysuj kratkę. Co drugie pole wypełnij wiórkami kokosowymi, pozostałe czekoladową posypką.
Komentarze