Biszkopt z galaretką

4.48 (149 ocen)

  • 60 min

Niby banalne, bo co odkrywczego jest w biszkopcie, galaretce i ,,kremie"?, ale nie do końca. Wykonanie ciasta zasługuje na wielkie miano,a to dlaczego? przeczytajcie dalej...

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szkl. mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    500 ml gęstej śmietany 18%
    (u mnie wieluńska)
    2 czubate łyżki cukru pudru

    ok. 400 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie żółtka proszek i mąkę. Wymieszać delikatnie łyżką. Dno tortownicy (o śr. 26 cm) wysmarować masłem i wyłożyć ciasto. Piec w temp. 170' C ok. 35 min.
  • 2. Kiedy biszkopt się upiecze, wyciągnąć z piekarnika, odpiąć brzeg formy, jeszcze gorący przekroić na pół (najlepiej naciąć nożem,a dalej przekroić nitką). Następnie dół ciasta zapiąć w formę, i na tą gorącą połowę biszkopta wyłożyć śmietanę (wcześniej wymieszaną z cukrem) i rozsmarować po całości. Przykryć drugą połową i dobrze docisnąć. Wystudzić.
  • 3. Truskawki umyć, przekroić na pół (ja trochę posłodziłam i odsączyłam na durszlaku), ułożyć ciasno obok siebie i zalać teżejącą galaretką (nie płynną) rozrobioną w 3 szkl. gorącej wody
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować