Mimo, ze jest pracochłonne, to lubię je piec, bo smakuje i wygląda świetnie.
3 godz. 20 min
Składniki:
Pieczemy osobno dwa ciasta-jedno jasne, a drugie ciemne. Każde w foremce wielkości ok.: 30cm x 13cm.
Składniki na oba ciasta są identyczne-do ciemnego potrzebujemy dodatkowo 3 pełne łyżki kakao.
Składniki na jedno ciasto:
-1 szklanka cukru
-2 i 1/3 szklanki mąki
-4 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jajka
-1 i 1/3 szklanki mleka lub jogurtu
-1/2 szklanki oleju
Potrzebujemy również krem do przełożenia- dowolny krem z paczki (ok 150 g)
1.W jednej misce mieszamy łyżką wszystkie składniki mokre: jajka, mleko oraz olej. W drugiej misce mieszamy składniki suche: cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wszystko razem łączymy i energicznie mieszamy łyżką, by powstała jednolita masa. Nie musimy tego robić bardzo dokładnie, wystarczy aby składniki się po prostu połączyły. Ciasto wylewamy do foremki (dno wykładamy papierem) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego w temp. 175 stopni. Pieczemy ok 50-60 min (sprawdzamy wykałaczką).
2.Ciemne ciasto pieczemy identycznie- dodajemy dodatkowo 3 łyżki kakao.
3.Gdy ciasta są już gotowe i zimne, wyjmujemy je z foremek. Z każdego odcinamy delikatnie całą górę, tak by pozostał nam prostokąt z samego dołu ciasta. Pozostałe boki delikatnie ścinamy, by usunąć spieczone, chrupkie brzegi. Pamiętajmy, by oba prostokąty ciasta-ciemny i jasny były tej samej wielkości. Wyrównujemy nożem boki i każdy prostokąt tniemy na 3 równe pasy wzdłuż długości. Układamy szachownicę, obficie sklejając boki dowolnym kremem (ja użyłam kremu do ciast Tiramisu Gellwe, 150g-spokojnie wystarczy). Dociskamy boki, by się dobrze trzymały. Górę i brzegi ciasta również pokrywamy kremem. Posypujemy startą czekoladą.
Komentarze