Szachownica

4.5 (200 ocen)

  • 3 godz.

Deserowy Szach Mat !

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    4 jaja
    7 łyżek oleju
    7 łyżek wody (przegotowanej)
    1 szkl. cukru pudru
    1,5 szkl. mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    2 kg sera
    8 jaj
    2/3 margaryny
    2 szkl. cukru pudru
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki mąki
    pół łyżeczki amoniaku
    cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Ubijamy jaja z cukrem. Następnie dodajemy olej, wodę, kakao, proszek do pieczenia, amoniak i mąkę- delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę (20x35cm) i pieczemy w 170 stopniach C ok 35-40 minut.
    Gotowe ciasto kroimy wzdłuż, na 9 pasków.
  • 2. Masa serowa:
    Ubijamy jaja z cukrami i margaryną, dodajemy dokładnie zmielony ser i miksujemy do gładkiej masy. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę, amoniak i budynie.
  • 3. Wykonanie ciasta:
    Na posmarowanej blaszce kładziemy w odstępach 4 paski ciasta czekoladowego, a luki pomiędzy nimi uzupełniamy masą serową. Kolejną warstwę układamy w ten sam sposób, lecz w odwrotnej kolejności.
    Wyrównujemy wierzch ciasta i pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować