Cytusy podkreślają smak jabłek więc efekt końcowy był naprawdę pyszny.
Składniki:
Składniki na ciasto;
50 dag mąki pszennej
15 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml mleka
Nadzienie;
2 kg jabłek
15 dag suszonych moreli
15 dag kandyzowanej chińskiej pomarańczy (kumkwat)
15 dag laskowych orzechów lub włoskich
sok z połowy cytryny
10 dag cukru
1.5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki dżemu pomarańczowego
Syryjska szarlotka z nutą sytrusową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie;
Mąkę i proszek siekamy z masłem. Dodajemy cukier i mleko. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 1 godz.
Morele a także kandyzowane pomarańcze moczymy w małej ilości wrzątku kilka minut, aby zmiękły. Następnie odcedzamy i kroimy. Orzechy siekamy. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy je z sokiem z cytryny i pozostałymi składnikami. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odkrawamy 2/3 ciasta i wykładamy nim dno oraz boki foremki. Wykładamy na nie nadzienie jabłkowe. Wyrównujemy. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykrawamy cienkie paski które układamy na cieście tworząc kratkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy ok 50 min. Dżem podgrzewamy z 1 łyżą wody, ma być płynny. Kiedy ciasto się upiecze smarujemy je po wierzchu rozpuszczonym dżemem. Studzimy.
Szarlotka najlepiej kroi się następnego dnia kiedy ciasto nieco zmięknie.
Komentarze