Syryjska szarlotka z nutą sytrusową

0 (0 ocen)

Cytusy podkreślają smak jabłek więc efekt końcowy był naprawdę pyszny.

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    50 dag mąki pszennej
    15 dag masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 ml mleka
     
    Nadzienie;
    2 kg jabłek
    15 dag suszonych moreli
    15 dag kandyzowanej chińskiej pomarańczy (kumkwat)
    15 dag laskowych orzechów lub włoskich 
    sok z połowy cytryny
    10 dag cukru
    1.5 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki dżemu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Syryjska szarlotka z nutą sytrusową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie;
    Mąkę i proszek siekamy z masłem. Dodajemy cukier i mleko. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 1 godz.
    Morele a także kandyzowane pomarańcze moczymy w małej ilości wrzątku kilka minut, aby zmiękły. Następnie odcedzamy i kroimy. Orzechy siekamy. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy je z sokiem z cytryny i pozostałymi składnikami. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odkrawamy 2/3 ciasta i wykładamy nim dno oraz boki foremki. Wykładamy na nie nadzienie jabłkowe. Wyrównujemy. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykrawamy cienkie paski które układamy na cieście tworząc kratkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy ok 50 min. Dżem podgrzewamy z 1 łyżą wody, ma być płynny. Kiedy ciasto się upiecze smarujemy je po wierzchu rozpuszczonym dżemem. Studzimy.
    Szarlotka najlepiej kroi się następnego dnia kiedy ciasto nieco zmięknie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Kumkwat

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować