Syrop z majowych pędów sosnowych

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Naturalny lek na kaszel i wzmocnienie organizmu po zimie ...polecam!

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg młodych pedów sosnowych
    70 dag miałkiego cukru
    3 łyżki wody źródlanej
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Syropy Napoje Sosy

Syrop z majowych pędów sosnowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zasypujemy cukrem 1. Pędy zbieramy gdy są młode i nie wyrośnięte z dala od wszelkich zanieczyszczeń przemysłowych i spalin ,zawsze starajmy nie obrywać wszystkich młodych przyrostów na jednej gałęzi drzewko ma rosnąć po naszej wizycie a nie chorować!.



    Następnie oczyszczamy je z wszelkich ewentualnych robaczków czy innych zanieczyszczeń łamiemy na mniejsze kawałki ,pędów nie myjemy przed włożeniem do słoja następnie zasypujemy cukrem wlewamy wodę i lekko potrząsamy słojem aby cukier równomiernie rozprowadził się po sosnowych pędach.



    Słoiki przykrywamy bawełnianą szmatką lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 tygodnie ,codziennie słojem potrząsając aż zacznie wydzielać się syrop . po tym czasie syrop przefiltrować przez gazę przelać do małych słoiczków lub buteleczek za pasteryzować i odstawić w ciemne miejsce. Na zimowy kaszel idealny.Warto mieć go w swoim domu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować