Syrop z majowych pędów sosnowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pędy zbieramy gdy są młode i nie wyrośnięte z dala od wszelkich zanieczyszczeń przemysłowych i spalin ,zawsze starajmy nie obrywać wszystkich młodych przyrostów na jednej gałęzi drzewko ma rosnąć po naszej wizycie a nie chorować!.
Następnie oczyszczamy je z wszelkich ewentualnych robaczków czy innych zanieczyszczeń łamiemy na mniejsze kawałki ,pędów nie myjemy przed włożeniem do słoja następnie zasypujemy cukrem wlewamy wodę i lekko potrząsamy słojem aby cukier równomiernie rozprowadził się po sosnowych pędach.
Słoiki przykrywamy bawełnianą szmatką lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 tygodnie ,codziennie słojem potrząsając aż zacznie wydzielać się syrop . po tym czasie syrop przefiltrować przez gazę przelać do małych słoiczków lub buteleczek za pasteryzować i odstawić w ciemne miejsce. Na zimowy kaszel idealny.Warto mieć go w swoim domu.
Komentarze