Syrop z fiołka wonnego

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonały do aromatyzowania ciast,lukrów napojów i herbat.Ma przepiękny i intensywny zapach fiołków

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 litr kwiatów fiołka
    25 dag cukru
    sok z cytryny
    250 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Syrop z fiołka wonnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty zalać wrzątkiem przykryć i odstawić do ostygnięcia
    Zimny napar przecedzić , odcisnąć kwiaty
    Dodać cukier i lekko podgrzewać do rozpuszczenia cukru
    Syrop ma barwę morskiej wody (zielononiebieski)
    Dodawać po kropli soku z cytryny aż nabierze fioletowo-różowej barwy
    Przelać do butelki i zapasteryzować
    Z tej porcji otrzymamy 250 ml syropu

Porady

że względu na intensywny smak i zapach dodawać w małych ilościach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować