15 jajek
duży por
pęczek natki
10-12 dużych liści szpinaku
30 dag łososia bez skóry
1 czubata łyżka bułki tartej
szczypta suszonego rozmarynu, szczypta,ostrej papryki, mielonej gałki muszkatałowej
sól biały pieprz
masło i bułka tarta do formy
2 łyżki masła
Pasztet jajeczno porowy z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por przekroić wzdłuż na pół wzdłuż na pół opłukać
Pokroic w cienkie plasterki
Dusić na maśle około 3 minut aby lekko zmiękł
10 jajek ugotować na twardo obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Natkę drobno posiekać
Wymieszać składniki dodać pozostałe 5 jaj
Doprawić przyprawami
Liście szpinaku zblanszować we wrzątku ok 1 minuty
Osączyć
Owinąć nimi łososia opruszonego pieprzem
Wysoką formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
Wyłożyć połowę masy położyć łososia przykryć pozostałą masą
Piec 75 min w temp 190 stopni
Porady
Najlepiej smakuje z sosem chrzanowym lub ostrym żurawinowym
Komentarze