Pasztet jajeczno porowy z łososiem

0 (0 ocen)

Pasztet można podawać na zimno jak i na ciepło

Składniki:

  • 15 jajek
    duży por
    pęczek natki
    10-12 dużych liści szpinaku
    30 dag łososia bez skóry
    1 czubata łyżka bułki tartej
    szczypta suszonego rozmarynu, szczypta,ostrej papryki, mielonej gałki muszkatałowej
    sól biały pieprz
    masło i bułka tarta do formy
    2 łyżki masła

Pasztet jajeczno porowy z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por przekroić wzdłuż na pół wzdłuż na pół opłukać
    Pokroic w cienkie plasterki
    Dusić na maśle około 3 minut aby lekko zmiękł
    10 jajek ugotować na twardo obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach
    Natkę drobno posiekać
    Wymieszać składniki dodać pozostałe 5 jaj
    Doprawić przyprawami
    Liście szpinaku zblanszować we wrzątku ok 1 minuty
    Osączyć
    Owinąć nimi łososia opruszonego pieprzem
    Wysoką formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
    Wyłożyć połowę masy położyć łososia przykryć pozostałą masą
    Piec 75 min w temp 190 stopni

Porady

Najlepiej smakuje z sosem chrzanowym lub ostrym żurawinowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy