Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Daktylowce należą do najstarszych drzew owocowych na świecie.

Składniki:

  • 2 bakłażany
    10 szt. świeżych daktyli
    5 dkg masło klarowane
    ½ papryka czerwona
    1 cebula
    ½ świeży ogórek
    2 łodygi seler naciowy
    3 ząbki czosnku
    3-4 plasterki świeżego imbiru
    5-6 pręcików szafranu
    Szczypta kolendry
    Sos sojowy kikkoman
    Sos chili słodko-pikantny tao-tao
    ½ soku z limonki
    Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano.
    Sól
    12,5 dkg ryż basmati
    15 dkg ser mozzarella ( w kulkach)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany przekroić i wydrążyć, pozostawiając ½ cm. ścianki. Wydrążone połówki włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 3 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą, następnie osączyć. Lekko posolić i posypać ras el hanout. Z braku ras el hanout można dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano.
    Ugotować ryż. Namoczyć w 2 łyżkach wody kilka pręcików szafranu i po chwili wymieszać z ugotowanym ryżem.
    Z daktyli usunąć pestki. 4 daktyle pokrojone w kostkę i 12 połówek krótko przesmażyć na 1 łyżce sklarowanego masła. Zdjąć z patelni, odstawić.
    Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa paprykę, seler naciowy i ogórek pokroić również w kostkę, może być większa.
    Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą.
    Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem, wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do dekoracji.
    Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku 190 st.C około 15 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika na wierzch położyć po 3 połówki przesmażonych daktyli.
    Jako dodatek listki brukselki blanszowane przez 5 minut w osolonej i lekko posłodzonej wodzie.

    Zachęcam do korzystania z jesiennego importu świeżych daktyli, bo naprawdę warto.

Porady

Daktylowce należą do najstarszych drzew owocowych na świecie. Na temat składników odżywczych daktyli, nie będę się rozpisywał. Arabowie twierdzą, że dostarczają tylu składników odżywczych ile jest dni w roku. Świeże daktyle są owocem o wspaniałym smaku, niczym nie przypominają suszonych. Są pyszne, pożywne, energetyczne i zdrowe. W zależności od pochodzenia różnią się smakiem, ale każdy jest wspaniale słodki. W Polsce głównie traktuje się je jako owoce do deserów. Postanowiłem trochę poeksperymentować i połączyłem bakłażana ze świeżymi daktylami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Daktyle

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować