Świeże śledzie w zalewie

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Świeże śledzie usmażone i marynowane w zalewie. Pysznie smakują już na drugi dzień :)

  • 60 min

Składniki:

  • porcja na 2 x 600 ml słoiki:
    600 g tuszy świeżych śledzi
    2 łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia

    zalewa:
    3 szklanki wody
    1/2 szklanki octu
    2 i 1/2 łyżki soli
    2 łyżki cukru

    porcja do 1 słoika:
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    4 ziarna pieprzu
    1 łyżeczka gorczycy

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Świeże śledzie w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie umyć, odciąć ogon i płetwę grzbietową, pokroić na 3-4 kawałki. Obtoczyć w mące pszennej (nie solić), usmażyć na oleju. wyjmować na ręcznik papierowy.
  • 2. zalewa:
    Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier. Zagotować.
  • 3. Do słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Włożyć ryby, zalać bardzo gorącą zalewą, zakręcić. Ostudzić, włożyć do lodówki na przynajmniej 1-2 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować