Świderki z brokułami i młodym czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły umyć, starannie osączyć. Wyciąć różyczki. Ładnie
wyglądające i nieuszkodzone części odłożyć do zapiekania, resztę pokroić na małe kawałki, które zostaną ugotowane.
2.Różyczki brokułów ułożyć w porcelanowym, żaroodpornym naczyniu. Łodygi młodego czosnku obrać, umyć i pokroić w paseczki. Posypać nimi brokuły, następnie rozłożyć pomidorki koktajlowe.
3.Całość oprószyć solą i doprawić 4 łyżkami oliwy z oliwek.
Wlać tyle wody, by zakryć dno naczynia. Naczynie przykryć folią aluminiową, układając stroną matową od spodu. Zakryć szczelnie brzegi naczynia.
4.Nakłuć widelcem 4–5 otworów, by polepszyć cyrkulację powietrza. Piekarnik rozgrzać do 160°C i piec warzywa ok. 25 minut. Pod koniec pieczenia brokuły posypać serem grana padano i piec dalej bez folii.
5.Liście młodej kalarepki umyć i starannie osączyć. Pokroić na małe kawałeczki, odrzucając łykowate łodyżki. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli (18 g soli na 1 litr wody).
6.Wsypać pokrojone liście kalarepy i odłożone wcześniej brokuły. Gotować ok. 30 minut. Odcedzić na sitku, wodę zachować. Ugotowane warzywa przełożyć do szerokiego rondla.
7.Do wody po gotowaniu kalarepy i brokułów wrzucić makaron, gotować 8–10 minut. Około 200 ml wody zachować, będzie potrzebna do przygotowania sosu. Makaron odcedzić, przelać zimną wodą.
8.Do rondla wlać pozostałą ilość oliwy, lekko podgrzać, dodać ugotowane brokuły z kalarepą. Dusić dłuższą chwilę, od czasu do czasu mieszając. Podlać odrobiną wody z gotowania makaronu.
9.Do brokułów dodać makaron i dusić jeszcze przez chwilę. Podlać pozostałą wodą z gotowania makaronu i ponownie podgrzać. Całość delikatnie wymieszać.
Uwaga: makaron nie może być suchy!
10.W rondelku roztopić masło, dodać bułkę tartą. Podsmażać do czasu, aż będzie chrupiąca. Makaron polać bułką z masłem, a następnie skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
11.Na talerz wyłożyć porcję makaronu, na nim ułożyć brokuły z pomidorami. Całość polać sosem z pieczenia warzyw. Przed podaniem potrawę można posypać startym serem, na przykład grana padano lub peccorino sardo.
Komentarze