Świderki w sosie z fetą i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Papryka, cukinia, pomidory, oliwki, do tego dodatek fety i kawałki tuńczyka. Sprawdza się znakomicie, nie tylko w towarzystwie makaronu.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - pół średniej cukinii
    - 1 czerwona papryka
    - pomidory w puszcze (1 puszka), lub koncentrat pomidorowy (ok 2 łyżki)
    - ok 50ml śmietany 30%
    - kilka czarnych oliwek
    - ser feta ok 100g
    - puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym ( ok 200g)
    - makaron świderki
    - sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, miód lub cukier- do smaku, opcjonalnie odrobina soku z cytryny; oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świderki w sosie z fetą i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg. zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy. Cebulkę pokrojona w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy również rozdrobnione w kostkę warzywa i plasterki oliwek. Warzyw nie obieramy, a dokładnie myjemy. Następnie dodajemy pomidory, bądź koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dusimy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku. Nie należy przesadzać z solą, gdyż feta, dodana pod koniec duszenia wzmocni smak słony potrawy. Również wtedy należy dodać kawałki tuńczyka. Większe części można zostawić do dekoracji. Dusimy jeszcze przez ok 1-2 min. I gotowe... :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować