Papryka, cukinia, pomidory, oliwki, do tego dodatek fety i kawałki tuńczyka. Sprawdza się znakomicie, nie tylko w towarzystwie makaronu.
30 min
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół średniej cukinii
- 1 czerwona papryka
- pomidory w puszcze (1 puszka), lub koncentrat pomidorowy (ok 2 łyżki)
- ok 50ml śmietany 30%
- kilka czarnych oliwek
- ser feta ok 100g
- puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym ( ok 200g)
- makaron świderki
- sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, miód lub cukier- do smaku, opcjonalnie odrobina soku z cytryny; oliwa
Świderki w sosie z fetą i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg. zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy. Cebulkę pokrojona w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy również rozdrobnione w kostkę warzywa i plasterki oliwek. Warzyw nie obieramy, a dokładnie myjemy. Następnie dodajemy pomidory, bądź koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dusimy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku. Nie należy przesadzać z solą, gdyż feta, dodana pod koniec duszenia wzmocni smak słony potrawy. Również wtedy należy dodać kawałki tuńczyka. Większe części można zostawić do dekoracji. Dusimy jeszcze przez ok 1-2 min. I gotowe... :)
Komentarze