Świąteczne pierniczki

0 (0 ocen)

Wykonywanie pierniczków sprawia mi niebywałą radość, w końcu mogę je przygotowywać od samego początku z synkiem.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 łyżki miodu
    3/4 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki sody
    1 torebka przyprawy piernikowej
    2 łyżki masła
    1 jajko
    1/3 szklanki letniego mleka
    1 roztrzepane jajko do posmarowania pierników przed pieczeniem

    Lukier:
    sok z cytryny
    cukier puder - tyle ile sok zabierze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wraz z rozpuszczonym miodem należy wymieszać na stolnicy, dodać cukier, przyprawę, sodę, wymieszać. Następnie dodać masło i jajko. Zagniatać powoli dolewając letnie mleko, wyrobić dobrze ciasto. Stolnice posypać mąką i rozwałkowywać placki. Teraz można wykrawać dowolne pierniczki, fantazja jest nieograniczona. Gotowe pierniczki posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C około 15 minut.
  • 2. Wycisnąć sok z cytryny i energicznie mieszać z cukrem pudrem, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Można do lukru dodać barwniki lub zabarwić np. sokiem z czerwonego buraka. Pierniczki dowolnie przyozdabiać lukrem. Można używać do tego celu również, cukrowe koraliki, śnieżynki, posypki, wiórki kokosowe czy gotowe lukrowe pisaki. Pierniki oprócz tego, że są pyszne, mogą zdobić choinkę lub wigilijny stół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować