Sałatka z buraczkami w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miodu dodajemy ocet i łączymy, dodajemy powoli oliwę ciągle mieszając i dosypujemy suszony tymianek. Buraki ćwikłowe obieramy, kroimy w plastry o grubości około 7 mm., maczamy je w powstałej miodowej marynacie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 30 minut. Po kwadransie przedkładamy buraczki na drugą stronę.
2.Filet z indyka kroimy w wąskie paski, przyprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy filet i smażymy.
3.Sałatę lodową rwiemy na kawałki i wkładamy do miski, na nią układamy usmażony filet z indyka i pieczone buraczki.
4.Do majonezu dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zmielone orzechy włoskie. Mieszamy. Takim sosem polewamy naszą sałatkę.
Porady
Długie buraczki ćwikłowe są bardziej aromatyczne od okrągłych.
Komentarze