Sałatka z buraczkami w miodzie

0 (0 ocen)

Ta pyszna, zdrowa sałatka zaskakuje słodyczą buraczków.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    30 dag filetu z indyka
    2 buraki ćwikłowe
    2 łyżki zmielonych lub drobno pokruszonych orzechów włoskich

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    mała sałata lodowa

    Składniki robocze:
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany
    ząbek czosnku
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka octu winnego
    50 ml oliwy
    suszony tymianek
    oregano
    bazylia
    sól
    pieprz

    Składniki do dekoracji:
    gałązka rozmarynu

Sałatka z buraczkami w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczone plastry buraczków z miodem 1. Do miodu dodajemy ocet i łączymy, dodajemy powoli oliwę ciągle mieszając i dosypujemy suszony tymianek. Buraki ćwikłowe obieramy, kroimy w plastry o grubości około 7 mm., maczamy je w powstałej miodowej marynacie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 30 minut. Po kwadransie przedkładamy buraczki na drugą stronę.
  • smażony filet z indyka 2. Filet z indyka kroimy w wąskie paski, przyprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy filet i smażymy.
  • saltka z buraczkami w miodzie 3. Sałatę lodową rwiemy na kawałki i wkładamy do miski, na nią układamy usmażony filet z indyka i pieczone buraczki.
  • sałatka z buraczkami w miodzie 4. Do majonezu dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zmielone orzechy włoskie. Mieszamy. Takim sosem polewamy naszą sałatkę.

Porady

Długie buraczki ćwikłowe są bardziej aromatyczne od okrągłych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy