Ryba pod pierzyną z warzyw i sera

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie oprócz tego, że jest pyszne, zdrowe, proste w wykonaniu to jeszcze wygląda bardzo apetycznie.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    40 dag filetu z ryby np. łososia
    włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 kulka sera mozzarella ( około 125 g)

    Składniki robocze:
    oliwa
    sól
    pieprz
    sok z cytryny

    Składnik do dekoracji:
    gałązka świeżego rozmarynu

Ryba pod pierzyną z warzyw i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • duszenie warzyw 1. Marchewki, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i nakładamy wszystkie warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości około 20 minut.
  • chwilę przed włożeniem do piekarnika 2. Filet z ryby skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. W posmarowanej oliwą formie układamy filet z ryby, na niego wykładamy grubą warstwę duszonych warzyw i wszystko przykrywamy startym serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut.

Porady

Zamiast sera mozzarella można użyć zwykłego żółtego sera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Komentarze

Podobne przepisy