REKLAMA

Ryba pod pierzyną z warzyw i sera

wyświetlono: 512 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

To danie oprócz tego, że jest pyszne, zdrowe, proste w wykonaniu to jeszcze wygląda bardzo apetycznie.

opublikowany: 28.09.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    40 dag filetu z ryby np. łososia
    włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 kulka sera mozzarella ( około 125 g)

    Składniki robocze:
    oliwa
    sól
    pieprz
    sok z cytryny

    Składnik do dekoracji:
    gałązka świeżego rozmarynu
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • duszenie warzyw 1. Marchewki, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i nakładamy wszystkie warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości około 20 minut.
  • chwilę przed włożeniem do piekarnika 2. Filet z ryby skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. W posmarowanej oliwą formie układamy filet z ryby, na niego wykładamy grubą warstwę duszonych warzyw i wszystko przykrywamy startym serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut.

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Porady

Zamiast sera mozzarella można użyć zwykłego żółtego sera.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: karola89 karola89

Ryba pieczona pod orzechową pierzyną

smaczna panierka do pieczonej rybki :)

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 17.07.2013 | wyświetlono: 3638 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Karkówka pod cebulową pierzyną

:-) Gorąco polecam (-:

kategoria: zupa cebulowa Dania główne opublikowany: 07.09.2017 | wyświetlono: 1886 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: misia458 21687500_1318258724952169_7901655022025871906_n

Ryba parowana pod kołderką z warzyw

Smaczne i lekkie danie. Nawet mój syn nie grymasi że "znowu" ryba.

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 09.01.2016 | wyświetlono: 587 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: zuzkaz2

Babka pod złocistą pierzyną

aromatyczna cytrynowo-kawowa babka

kategoria: babki babka wielkanocna Desery opublikowany: 23.12.2014 | wyświetlono: 233 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE