świąteczne pierniczki

4.5 (158 ocen)

  • 40 min

pierniczki te co roku robię z moją córką Alicją przed Mikołajkami i zawsze zostawia parę sztuk - te najładniejsze na talerzyku na parapecie dla Mikołaja

  • 40 min

Składniki:

  • 1 1/2 kg mąki,
    1 kostka margaryny
    1/2 kostki masła
    ok. 20 dag miodu
    8 jajek
    8 dag mielonych goździków
    2 łyżki cynamonu
    2 łyżeczki amoniaku lub sody
    5 dag kakao
    1/2 kg cukru
    bakalie- wg uznania ( orzechy laskowe, orzechy włoskie, płatki migdałów)
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,np. Jacobs
    do dekoracji:kolorowe polewy, pisaki lukrowe, kolorowe posypki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pierniczki

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sypkie składniki(bez cukru) wsypać do miski i wymieszać. Połowę cukru przepalić na karmel w garnuszku i dodać powoli 1/2 szkl. kawy rozpuszczalnej(zrobionej).Mieszać na ciepłoaż do rozp[uszczenia grudek. Dodać tłuszcz i resztę cukru. Razem rozpuścić. Dop ostudzonego roztworu dodać ubite jajka i miód. Wlać do suchych składników i wyrobić ciasto.Ciasto ma być ciemne o zwartej konsystencji, tak aby dało się rozwałkować. Wałkować placki grubości ok. 3-4mm. wykrawać pierniczki foremkami. piec ok. 10 min w temp. 200C. Ciastka rosną!!!

Porady

pierniczki ślicznie wyglądają posmarowane polewą czekoladową i posypane różymi posypkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować