Sushi for my little sweet POKEMON

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja młodsza siostra uwielbia SUSHI, dlatego tylko kiedy mamy wolną chwilę to wspólnie robimy domowe SUSHI.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Futomaki:
    1 szklana ryżu do sushi
    4 łyżki sosu do ryżu
    1 łyżka sake
    5-6 płatków nori
    wasabi
    30 dag fileta z łososia bez skóry
    liście sałaty
    awokado
    majonez
    tempura

    Nigiri:
    1 szklanka ryżu do sushi
    wasabi
    4 łyżki sosu do ryżu
    1 łyżka sake
    15 dag świeży tuńczyk
    15 dag świeży łosoś
    15 dag świeże krewetki tygrysie
    15 dag suszone pomidory
    nori

    imbir marynowany
    sos sojowy
    sos terijaki

    mata do zawijania
    folia spożywcza


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sushi

Sushi for my little sweet pokemon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FUTOMAKI:

    Ryż płuczemy, zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem. Zostawiamy na ok. 10-15 minut pod przykryciem żeby doszedł. Ryż doprawiamy sosem do ryżu i sake, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

    Przygotowujemy pozostałe składniki. Awokado obieramy, kroimy na pół i kroimy w paski. Łososia kroimy na paski i smażymy w tempurze. Po usmażeniu wykładamy go na papierowe ręczniki.

    Liście nori układamy na macie wyłożonej folią spożywczą, potem warstwę ryżu, następnie smaruję wasabi, majonezem na całej szerokości,liść sałaty, awokado, a potem rybę. Zwijamy matę mocno dociskając. Końcówkę nori smarujemy wodą by się dobrze skleiła. Rolkę kroimy bardzo ostrym nożem na około 7-8 kawałków.
  • 2. NIGIRI:
    Ryż przygotowujemy tak jak na futomaki. Ugotowany i doprawiony ryż formujemy wilgotnymi rękami nadając mu podłużny kształt. Ryż smarujemy lekko wasabi i przykrywamy plastrem ryby, krewetką, pomidorem. Możemy opleść paskiem nori.

    Do futomaków i nigiri podajemy trochę wasabi, sos terijaki, sos sojowy i marynowany imbir do przekąszania.

Porady

Zwijając sushi pamiętajcie by moczyć ręce wodzie, by łatwiej ułożyć nam było składniki. To co włożymy do środka zależy od naszych upodobań – może to być surimi, tuńczyk, węgorz, krewetka... Imbir marynowany zakąszamy między różnymi rodzajami sushi, aby zniwelować poprzedni smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Nori Ryż Tempura Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sushi uramaki

To może cię zainteresować