Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej która bardzo posmakowałam moim domownikom, przygotowuję ją przeważnie w weekend gdy jemy wspólnie obiad. Dodatki warzywne zmieniam w zależności jakie akurat mam w lodówce, jednak obowiązkowa jest kukurydza konserwowa która nadaje słodyczy oraz kwaśny ogórek kiszony. Surówka świetnie sprawdzi się do mięs i ryb z ziemniakami czy też ryżem.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
    1 marchewka
    1 czerwona papryka
    1 pęczek rzodkiewki
    2 cebulki dymki
    4 ogórki kiszone ( średniej wielkości)
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    Sos koperkowy:
    4 łyżki majonezu
    100 ml śmietanki 30%
    1 płaska łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 pęczek kopru
    sól i pieprz ( po około 1 łyżeczce)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować.
    Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Paprykę, rzodkiewki, dymki oraz obrane ogórki kiszone pokroić w kostkę.
    Kukurydzę odsączyć z zalewy.
    Wszystkie składniki umieścić w misce.
  • 2. Sos koperkowy: Umyty. osuszony koperek posiekać drobno.
    Do miseczki wlać śmietankę, dodać majonez.
    Doprawić solą, pieprzem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
    Wsypać koperek.
    Połączyć składniki.
  • 3. Sos przelać do sałatki, dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować