Strudel z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
1. Poszatkuj bakłażana, posól i odstaw na 15 minut
2. Poszatkuj pozostałe warzywa
3. Bakłażana przelej na sitku wodą, aby wypłukać gorzki sok
4. Warzywa uduś do miękkości na łyżce masła oraz w miarę potrzeby dodając minimalną ilość wody
5. Mąkę rozprowadź w wodzie i rozmieszaj z warzywami na ogniu 3-4 minuty – odstaw
Ciasto:
1. Wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia
2. Rozbełtaj jajko i olej w lodowatej wodzie
3. Połącz z mąką z proszkiem i zagniataj ciasto przez kilkanaście minut
4. Odstaw wyrobione ciasto na 30 minut
5. Po upływie czasu rozwałkuj jak najcieniej na ścierce posypanej mąką
6. Posmaruj olejem
7. Rozprowadź nadzienie na połowie rozwałkowanego ciasta
8. Zwiń ciasto w roladę z pomocą ścierki , posmaruj strudel roztopionym masłem
9. Umieść w foremce keksówce o długości 35 cm, wysmarowanej masłem
10. Wstaw do gorącego piekarnika ( 170 * C) na 40-45 minut
11. Podaj na ciepło lub zimno do barszczu, bulionu , pokrojone w kawałki o grubości ok. 5 cm.
Komentarze