Strucla z miodem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zaczyn dokładnie połączyć , nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie przesiać do miski 400 g mąki tortowej. Dodać pozostałe składniki ciasta oraz zaczyn. Wyrobić dobrze ciasto. Jeśli ciasto bardzo by się kleiło można dodać kilka łyżek mąki.
Gotowe ciasto wkładamy do miseczki obsypanej lekko mąką, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu.
2.Orzechy wkładamy do malaksera i mielimy. Następnie dodajemy miód i jeszcze chwile razem miksujemy. Powstanie dość gęsta pasta. Jeśli uznamy , ze jest za sztywna można dodać jeszcze odrobinę miodu i zmiksować.
Gotowe ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Ciasto powinno mieć kształt prostokąta ( u mnie ma wymiar około 34cmx20). Nadzienie wykładamy na ciasto i mokrymi rękoma rozprowadzamy je w miarę równo po cieście ( zostawiając puste boki ). Dzięki temu, że ręce maczamy w wodzie nadzienie bardzo ładnie się rozprowadzi na cieście pomimo, ze pasta jest dość gęsta.
Gdy całe nadzienie jest rozłożone ciasto rolujemy tak jak makowiec. Następnie przekrawamy ciasto przez środek zostawiając jeden koniec złączony. Dwie odnogi ciasta owijamy wokół siebie- końcówkę ciasta zawijamy pod spód. Gotową struclę przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy aż nabierze złotego koloru w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Przestudzoną smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.
Porady
Do ciasta możemy użyć mleka sojowego, jeśli ktoś nie może zwykłego.
Komentarze