STRUCLA DROŻDŻOWA Z ORZECHAMI

  • wyświetlono: 439 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie wyobrażam sobie Świat bez ciasta z orzechami, jestem ich wielbicielem. Ciasto drożdżowe to również jedno z wypieków bożonarodzeniowych które świetnie smakuje z kubkiem ciepłego mleka...do czego mam nadzieje nie muszę Was specjalnie namawiać:)

Magster
  • 24 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

CIASTO:
1/2 kg mąki tortowej
2 duże jajka
1 zółtko
15 dag cukru pudru
10 dag masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
5 dag drożdży
2 łyżeczki startej skórki z cytryny

Nadzienie orzechowe:
35 dag mielonych orzechów laskowych
3 łyżki miękkiego masła
1/ 2 szklanki mleka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki rumu
kilka kropli olejku migdałowego

Opcjonalnie:
lukier do polania lub cukier puder

Forma: 25/35 cm

Sposób przygotowania przepisu:

STRUCLA DROŻDŻOWA Z ORZECHAMI

  • 1. 1. Zaczyn:
    Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
    Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
  • 2. 2. Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
  • 3. Nadzienie:
    Mleko lekko podgrzać dodać orzechy, masło i cukier, wymieszać, ciągle mieszając na ogniu. Dodać rum i olejek. Odstawić do przestygnięcia.
  • 4. Ciasto przełożyć na podsypaną mąka stolnicę, podzielić na dwie części.
  • Strucla drożdżowa z orzechami5. Każdą część rozwałkować na prostokąd, posmarować roztrzepanym białkiem. Nadzienie orzechowe rozsmarować zostawiając końce prostokąta wolne. Zwinąć w rulonik i przenieść delikatnie na foremkę. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopniok. 50 minut. Przestudzić.Ciasto miżna obsypać cukrem pudrem lub polac lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto drożdżoweboże narodzeniestrucla drożdżowastrucla z orzechami
 

Komentarze

Podobne przepisy

strucla

Dodane przez: kasienka1987

strucla

pomysł na makowe ciasto!

Strucla z makiem bez drożdży

Dodane przez: ewuska2016

Strucla z makiem bez drożdży

Prosta i szybka w przygotowaniu...

Sernik kajmakowy z orzechami

Dodane przez: joanna30

Sernik kajmakowy z orzechami

Delikatny i kremowy, mocno kajmakowy...

Rolada makowa

Dodane przez: anita176

Szybka strucla biszkoptowa z masą makową

Bardzo szybka strucla nie tylko...

Dyniowe ciasto z orzechami

Dodane przez: mimiwiki

Dyniowe ciasto z orzechami

Aromatyczne, korzenne ciasto z...

szarlotka

Dodane przez: katrinaM24

Szarlotka przekładana z orzechami

moja ukochana szarlotka, na kruchych...