Strucla makowa z kruszonką

4.51 (160 ocen)

  • 50 min

Piekłam razem z mamą, ponieważ zawsze uważałam, że ciasta na drożdżach są trudne do wykonania, ale po upieczeniu tego makowca doszłam do wniosku że to nie jest wcale takie skomplikowane:)

  • 50 min

Składniki:

  • ciasto:
    - 350g maki
    - 125g masła
    - 3 żółtka
    - 100g cukru
    - 50g drożdży
    - ok.pół szklanki mleka

    masa:
    - 250g maku
    - 1/4 kostki masła
    - pól szklanki cukru
    - aromat migdałowy
    - rodzynki

    Kruszonka:
    - 100g margaryny
    - 1 szklanka maki
    - 3/4 szklanki cukru
    - cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla makowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżkę mąki i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn oraz utarte żółtka. Zagniatamy, a potem wlewamy ciepłe masło . Znów zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  • 2. Masa:
    1.Mak sparzyć gorącą wodą i pozostawić na noc.
    2.Osączyć na sicie i dwukrotnie zemleć.
    3.Mak utrzeć z cukrem. dodać stopiony tłuszcz, aromat oraz rodzynki.
  • 3. Kruszonka:
    Cukry i margarynę rozetrzeć, dodać mąkę i wymieszać.

  • 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować go białkiem, wyłożyć masę makową, znów posmarować białkiem i zwinąć w rulon. Struclę piec ok. godziny w temp 180 stopni. ( można troszeczkę dłużej).

Porady

Dobrze jest posmarować surowe ciasto białkiem przed zwinięciem, ponieważ wówczas ciasto nie będzie odchodziło od masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować