Strucla Makowa

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjna strucla makowa. Przepis od wspaniałej teściowej

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki
    100g margaryny Palma
    5g drożdży instant
    1 jajko
    1 żółtko
    45ml kwaśnej śmietany
    20g cukru
    2g soli

    Masa makowa:
    250g maku
    70g rodzynek
    150g orzechów włoskich, laskowych, migdałów
    50g masła lub margaryny
    80g miodu
    50ml rumu
    1 jajko
    1 białko
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Strucla makowa 1. Mak dokładnie wypłukałam na sicie, a następnie zalałam wrzątkiem. Odstawiłam na 12 godzin. Po tym czasie odcedziłam i zmieliłam 2-3 razy.

    Masło rozpuściłam w garnku o dość grubym dnie. Dodałam miód i pogrzałam do rozpuszczenia i połączenia składników.
    Następnie dodać mak, posiekane bakalie. Delikatnie podsmażyć cały czas mieszając. Na sam koniec rum. Ostudzić
    Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wyrobić ciasto. Na koniec rozpuszczoną margarynę i wyrabiać tak długo aż tłuszcz się wchłonął, a ciasto było gładkie i elastyczne.
    Rozwałkować od razu na prostokąt o długości formy keksowej i mniej więcej 2x takiej szerokości.

    Białka ubić na pianę. Mak wymieszać z żółtkiem, a następnie dodać pianę.
    Masę makową rozłożyć na cieście zostawiając wolne brzegi.
    Zwinąć struclę.
    Struclę przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem i odstawiłam na 60 minut do wyrośnięcia.
    Piekłam przez 45 minut w 170oC.

Porady

Mak nie będzie odstawał od ciasta, jeżeli do masy dodamy szczyptę drożdży.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować