Strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak dokładnie wypłukałam na sicie, a następnie zalałam wrzątkiem. Odstawiłam na 12 godzin. Po tym czasie odcedziłam i zmieliłam 2-3 razy.
Masło rozpuściłam w garnku o dość grubym dnie. Dodałam miód i pogrzałam do rozpuszczenia i połączenia składników.
Następnie dodać mak, posiekane bakalie. Delikatnie podsmażyć cały czas mieszając. Na sam koniec rum. Ostudzić
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wyrobić ciasto. Na koniec rozpuszczoną margarynę i wyrabiać tak długo aż tłuszcz się wchłonął, a ciasto było gładkie i elastyczne.
Rozwałkować od razu na prostokąt o długości formy keksowej i mniej więcej 2x takiej szerokości.
Białka ubić na pianę. Mak wymieszać z żółtkiem, a następnie dodać pianę.
Masę makową rozłożyć na cieście zostawiając wolne brzegi.
Zwinąć struclę.
Struclę przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem i odstawiłam na 60 minut do wyrośnięcia.
Piekłam przez 45 minut w 170oC.
Porady
Mak nie będzie odstawał od ciasta, jeżeli do masy dodamy szczyptę drożdży.
Komentarze