Tej potrawy nauczyłam się pracując w trakcie studiów (żeby zarobić na czesne)w pizzerii. Jest samczna i łatwa do wykonania
40 min
Składniki:
1 PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA
400 ML LUB WIĘCEJ ŚMIETANY 18% LUB 30% (W ZALEŻNOŚCI OD UPODOBANIA)
KILKA RÓŻYCZEK BROKUŁA
1 ŁYŻKA MASŁA
PRZYPRAWY
MĄKA PSZENNA DO OBTOCZENIA MIĘSA
"strogonow drobiowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.OBGOTOWAĆ W LEKKO OSOLONEJ WODZIE BROKUŁĘ.ODSĄCZYĆ
2.PIERŚ POKROIĆ W PASKI OK 1,5 CM
I OBSYPAĆ PRZYPRAWAMI NP. VEGETA, PIEPRZ, SÓL, PAPRYKA.
NA PATELNI ROZPUŚCIĆ MASŁO, A NASTĘPNIE WYŁOŻYĆ KAWAŁKI MIĘSA UPRZEDNIO OBTOCZONE W MĄCE I OBSMAŻYĆ CHWILKĘ.
3.DO ZARUMIENIONYCH KAWAŁKÓW PIERSI WLAĆ ŚMIETANĘ WYMIESZANĄ Z KOPERKIEM I ODROBINĄ PRZYPRAW ORAZ WCZEŚNIEJ OBGOTOWANE RÓŻYCZKI BROKUŁY.PODDUSIĆ CHWILKE NA PATELNI.
Porady
PODAWAĆ Z FRYTKAMI LUB ZIEMNIAKAMI ORAZ SURÓWKA NP. COLESŁAV.
Komentarze