Strogonow drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzewamy oliwę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do fileta. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką i chili.
2.Paprykę myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do garnka. Smażymy wszystko razem do momentu aż kurczak nie będzie surowy.
3.Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy pieczarki się lekko podsmażą wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dusimy około 5 min.
4.Następnie zalewamy wszystko wrzątkiem w ilości 1-1,5 litra (zupa nie może być zbyt rzadka). Gotujemy około 5-7 min. Dodajemy odsączony zielony groszek i gotujemy kolejne 5 min. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą.
Komentarze