STROGONOW DROBIOWY

4.5 (184 ocen)

  • 30 min

Nie jest to oryginalny Strogonow. Jest to moja wersja zupki a'la Strogonow - ta ulubiona... drobiowa z pieczarkami, papryką i zielonym groszkiem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
    2 cebule
    1 papryka czerwona
    300 g pieczarek
    1 puszka krojonych pomidorów
    szklanka soku pomidorowego
    mała puszka zielonego groszku
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    szczypta chili
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz
    3-4 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Strogonow Zupa gulaszowa

Strogonow drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy oliwę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do fileta. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką i chili.
  • 2. Paprykę myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do garnka. Smażymy wszystko razem do momentu aż kurczak nie będzie surowy.
  • 3. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy pieczarki się lekko podsmażą wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dusimy około 5 min.
  • 4. Następnie zalewamy wszystko wrzątkiem w ilości 1-1,5 litra (zupa nie może być zbyt rzadka). Gotujemy około 5-7 min. Dodajemy odsączony zielony groszek i gotujemy kolejne 5 min. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować