Stroganoff z kurczakiem i pieczarkami

5 (158 ocen)

  • Łatwy

Wbrew pozorom nie jest to potrawa trudna do zrobienia. Za to efekt końcowy to wykwintny kurczak w niezwykle smacznym, kremowym sosie. To jedno z tych dań, do których chce się wracać.

  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kurczaka: 300 gramów
    - pieczarki: 200 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - papryka słodka w proszku: 2 łyżeczki
    - chilli w proszku: 0.5 łyżeczki
    - musztarda rosyjska: 2 łyżeczki
    - śmietana kwaśna: 4 łyżki
    - bulion drobiowy: 150 mililitrów
    - sól: 1 łyżeczka
    - olej: 2 łyżki
    - natka pietruszki: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stroganoff z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Stroganoff z kurczakiem 1. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki, podsmażamy na oleju. Na dużej patelni smażymy cebulę pokrojoną w krążki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pokrojone w grube plasterki pieczarki a po około 3 minutach dodajemy kurczaka . Całość mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy bulion, paprykę słodką i chilli, musztardę i sól. Na średnim ogniu gotujemy około 8 minut. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę, zostawiamy na małym ogniu jeszcze 1 minutę. Podajemy z ryżem a do smaku można posypać świeżą pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować