Wbrew pozorom nie jest to potrawa trudna do zrobienia. Za to efekt końcowy to wykwintny kurczak w niezwykle smacznym, kremowym sosie. To jedno z tych dań, do których chce się wracać.
Stroganoff z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki, podsmażamy na oleju. Na dużej patelni smażymy cebulę pokrojoną w krążki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pokrojone w grube plasterki pieczarki a po około 3 minutach dodajemy kurczaka . Całość mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy bulion, paprykę słodką i chilli, musztardę i sól. Na średnim ogniu gotujemy około 8 minut. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę, zostawiamy na małym ogniu jeszcze 1 minutę. Podajemy z ryżem a do smaku można posypać świeżą pietruszką.
Komentarze