Stir-fry z quinoa i warzywami

4.51 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Stir-fry, czyli szybkie smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu w azjatyckim stylu, to świetny pomysł na błyskawiczny, a do tego zdrowy, bogaty w wartości odżywcze obiad. Stir-fry najlepiej przygotować w woku, ale i w głębokim rondlu nam się uda.

  • 30 min

Składniki:

  • quinoa /komosa ryżowa/ - 1 szk.
    młode cukinie – 2 szt.
    papryka czerwona – 2 szt.
    seler naciowy – 5 łodyg
    młody por – 1 szt.
    czosnek – 3 ząbki
    imbir starty – 1 łyżka
    ziarna słonecznika – 5 łyżek
    szczypiorek posiekany – 3 łyżki
    olej sojowy – do smażenia
    sól morska – do smaku
    czarny pieprz świeżo mielony – do smaku
    tymianek – 1/2 łyżeczki
    olej sezamowy – do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stir-fry z quinoa i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Quinoa bardzo dokładnie wypłukać kilka razy zmieniając wodę, do czasu, aż przestanie być mętna i przestanie się pienić. Zalać 1 i 3/4 szklanki wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić garnek pod przykryciem 10-15 minut. W tym czasie ziarna wchłoną całą wodę i będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  • 2. W czasie jak gotuje się komosa uprażyć słonecznik na suchej patelni. Przygotować warzywa: paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę, seler naciowy obrać z włókien i pokroić, a cukinię pokroić w grubą kostkę. Posiekać szczypiorek.
  • 3. W woku rozgrzać olej, dodać pokrojony drobno por, zmiażdżony czosnek, starty imbir i mieszając smażyć 2 minuty. Następnie dodać paprykę oraz seler naciowy. Smażyć energicznie mieszając 3-4 minuty. Dodać pokrojone cukinie i smażyć kolejne 4-5 minut nie zapominając o energicznym mieszaniu. Wyłączyć gaz, dodać wcześniej ugotowaną na sypko quinoa, posiekany szczypiorek, sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, odrobinę oleju sezamowego i tymianek, delikatnie wymieszać. Podawać posypane uprażonymi ziarnami słonecznika w towarzystwie ulubionej sałatki.

Porady

*quinoa, to produkt bezglutenowy bogaty w skrobię, wysokobiałkowy, a więc powinna znaleźć się w diecie wegetariańskiej. Zawiera wiele cennych minerałów, m.in. wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez. Warto ją wprowadzić do diety osób odchudzających się i chorych na cukrzycę, bo ma niski indeks glikemiczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Komosa ryżowa (quinoa) Papryka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować