Steki półkrwiste

0 (0 ocen)

Przygotowanie steków polega na krótkotrwałej obróbce w wysokiej temperaturze. Tak usmażone mięso ma rumianą skórkę i jest soczyste w środku.

Składniki:

  • 2 steki wołowe
    masło klarowane lub olej z 1 łyżką masła
    pieprz, sól
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Steki półkrwiste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć.
    Mięso na steki powinno mieć temperaturę pokojową( wyjmujemy je z lodówki na ok 10 min przed smażeniem). Mięso nacieramy świeżo zmielonym pieprzem. Nie solimy, bo steki będą twarde.
  • 2. Steki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najpierw smażymy po minucie z każdej strony ( na złoty kolor), a następnie dosmażamy. Stek półkrwisty - smażymy ok 5- 6 minut z każdej strony.

  • 3. Po usmażeniu doprawiamy solą. Na każdego steka nakładamy cienkie plasterki masła i owijamy w folię aluminiową aż masło się stopi.
    Steki można podawać z pieczywem, opiekanymi ziemniakami, warzywami. Smacznego.

Porady

Mięso można wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach i przyprawach. Jeżeli lubimy steki krwiste smażymy 3-4 minuty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Steki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować