Śródziemnomorski kurczak z warzywami

4.5 (172 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczny kurczak z kolorowymi warzywami.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka (pokrojona w kostkę): 250 gramów
    - fioletowa cebula (pokrojone w półplasterki): 2 sztuki
    - cukinia (pokrojone w kostkę): 2 sztuki
    - papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt. (pokrojona w paski): 3 sztuki
    - czosnek (posiekany): 1 ząbek
    - białe wino: 150 mililitrów
    - olej z pestek winogron: 2 łyżki
    - czarne oliwki 1 garść (pokrojone): 1 szczypta
    - oregano, bazylia, majeranek po 1 łyżeczce: 3 łyżeczki
    - tymianek, rozmaryn, szałwia po 1 łyżeczce: 3 łyżeczki
    - różowy pieprz: 0.5 łyżeczki
    - sól do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śródziemnomorski kurczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy mięso i cebulę przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię , nieco zmniejszamy ogień i smażymy dalsze 3 – 4 minut aż warzywa zaczną mięknąć.
  • 2. Dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek, oliwki i paprykę. Podlewamy winem, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut często mieszając.
  • 3. Podajemy z chlebkami pita lub/i ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować