To danie to smaczna odmiana klasycznego kurczaka. Sos z dodatkiem aromatycznych przypraw i warzyw, w którym mięso zachowało chrupiącą skórkę to doskonały sposób letni obiad lub późną kolację
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- udka kurczaka: 3 sztuki
- papryka czerwona duża: 1 sztuka
- cebula: 1 sztuka
- liść laurowy: 2 sztuki
- ziele angielskie: 3 sztuki
- sok z 1/2 pomarańczy: 0.5 sztuki
- sól, pieprz,: 1 szczypta
- zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
- oliwa: 3 łyżki
- tymianek świeży kilka gałązek: 3 sztuki
- passata lub sok pomidorowy: 1 szklanka
- oliwki czarne: 50 gramów
- natka pietruszki: 1 pęczek
- ryż woreczek: 2 sztuki
Kurczak śródziemnomorski dr07 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka opłukać, osuszyć, podzielić na 2 części, pałki i podudzia. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć kurczaka i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. .
2.Cebulę obrać, pokroić w piórka i dodać do mięsa, posypać wszystko ziołami prowansalskimi i chwilę przesmażyć. Passatę wlać do mięsa, dodać tymianek, sok z pomarańczy. Patelnię przykryć i dusić razem ok. 5 minut Paprykę pokroić w paski i razem z oliwkami, liściemi laurowymi i zielem angielskim dodać do mięsa. Wszystko podlać bulionem i dusić razem ok. 35 minut.
3.Osobno ugotować na sypko ryż. Gdy potrawa będzie gotowa, sos się zredukuje i zgęstnieje mięso w warzywami podać razem z ryżem i posypać wszystko świeżą posiekaną natką pietruszki
Komentarze