Ciasto jogurtowe z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Polecam sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe na bazie mąki kukurydzianej co może być gratką dla ludzi jedzących potrawy bezglutenowe. Szeroka gama owoców jakich można użyć w tym przepisie, powoduje że można go robić zużywając świeżych owoców prawie przez cały rok. Smak i aromat tego wypieku powali na kolana wielu wybrednych.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Skład:
    500 g śliwek
    375 g mąki kukurydzianej (3 szklanki)
    3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    1 aromat cytrynowy
    4 jajka
    150 g cukru (¾ szklanki)
    225 g oleju rzepakowego (1 szklanka)
    370 g jogurtu średnio gęstego
    Foremka wymiary 30 cm /25 cm
    Papier do pieczenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek

Ciasto jogurtowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do półmiska wrzucamy cztery żółtka z połową szklanki cukru, po czym wszystko miksujemy na jednolitą masę. Po czym do masy dolewamy olej, aromat cytrynowy. Całość chwilę miksujemy , po czym dodajemy jogurt , przesianą mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Całość jeszcze miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • 2. Białka z jajek i szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy resztę cukru i chwilę jeszcze miksujemy.
  • 3. Ręcznie łączymy te dwie masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
    Całość wlewamy do foremki wyściełanej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy owoce sezonowe.
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanego wcześnie to temperatury 175 stopni Celsjusza przez 50 minut i gotowe. Resztę pikantnych szczegółów dowiesz się oglądając zamieszczony filmik kulinarny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt roślinny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować