Spiralne bagietki do odrywania

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Takie bagietki doskonale smakują z sosem grzybowym, gulaszem lub jako dodatek do leczo. Dodatkową ich zaletą jest to, że można je odrywać, dzielić na kromki.

Składniki:

  • 500 g mąki
    30 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jako
    250 ml mleka
    50 ml oleju

    Do smarowania:
    80 g miękkiego masła
    1 żółtko

    Czarnuszka
    Sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Spiralne bagietki do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże i płaską łyżkę cukru. Gdy drożdże ruszą dodać mąkę, sól i jajko. Wyrabiać gładkie ciasto. Podczas wyrabiania partiami dodać olej. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Masło z żółtkiem 2. Masło dokładnie wymieszać z żółtkiem i szczyptą soli.
  • Ciasto po wyrośnięciu 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części.
  • Smarowanie 4. Każdą część cienko rozwałkować. Każdą część posmarować łyżeczką masła z żółtkiem. Troszkę masła zostawić do posmarowania bagietek.
  • Rolowanie 5. Ciasno zrolować i zlepić łączenie.
  • Nacięcia 6. Położyć na blaszce z piekarnika, posmarować resztą masła i posypać sezamem lub czarnuszką. Ostrym nożem pokroić bagietki, nie docinając do końca.
  • Gotowe 7. Piec w temp. 190 stopni 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować