Spaghetti z pesto z buraków

0 (0 ocen)

  • 40 min

Czy są tu fani buraków ?? Ostatnio cały czas za mną chodzą. Wciąż czuję ich niedosyt... :)Nie mając zbyt wiele czasu na obiad, postanowiłam zrobić pesto z buraków. Odrazu się w nim zakochałam. Jeśli lubicie buraki i makaron, koniecznie spróbujcie tego boskiego połączenia :) ! Ps. Cudny kolor, praw

  • 40 min

Składniki:

  • (2 porcje):
    200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
    1 duży burak - o wadze około 250 - 300 g - ugotowany, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki
    2 ząbki czosnku - drobno posiekane
    2 łyżki tartego grana padano lub parmezanu + dodatkowo 1 łyżka do posypania
    1 czubata łyżka blanszowanych migdałów - drobno posiekanych
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka soku z cytryny
    sól i świeżo zmielony pieprz
    opcjonalnie - 1/3 szklanki wody, w której gotowany był makaron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti z pesto z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobienie pesto zajmuje dosłownie minutę, dlatego zawsze robię je 'na ostatnią chwilę' przed odcedzeniem makaronu. Makaron ugotuj al dente.
    Wszystkie składniki na pesto umieść w wysokim naczyniu i całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
    Jeśli uznasz, że pesto jest zbyt gęste, możesz dodać odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Ja nie dodałam, ale wiem, że są osoby, które tak robią.
    Ugotowany makaron wymieszaj wraz z pesto. Posyp parmezanem / grana padano Wyłóż na talerze. Gotowe !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować