- 1 duża doniczka bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- ok. 70 ml oliwy z oliwek (extra vergine),
- ok. 10 g tartego Parmezanu/Grana Padano lub innego twardego sera,
- ok. 2 łyżki orzeszków pinii (prażonych na suchej patelni),
- świeżo zmielona sól morska i czarny pieprz (do smaku),
- 400 g spaghetti.
Spaghetti z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzeszki prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować w blenderze, tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec doprawić solą morską i pieprzem. Makaron spaghetti gotujemy w dobrze osolonej wodzie na al dente (ok. 10 min).
2.Odlewamy makaron pozostawiając odrobinę wody z niego. Następnie do garnka dodajemy pesto, łączymy z makaronem, dolewamy ewentualnie odrobiny wody. Wykłady na talerz, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu lub innego twardego tartego sera.
Komentarze