Spaghetti z pesto

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Spaghetti z pesto.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 1 duża doniczka bazylii,
    - 1 ząbek czosnku,
    - ok. 70 ml oliwy z oliwek (extra vergine),
    - ok. 10 g tartego Parmezanu/Grana Padano lub innego twardego sera,
    - ok. 2 łyżki orzeszków pinii (prażonych na suchej patelni),
    - świeżo zmielona sól morska i czarny pieprz (do smaku),
    - 400 g spaghetti.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować w blenderze, tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec doprawić solą morską i pieprzem. Makaron spaghetti gotujemy w dobrze osolonej wodzie na al dente (ok. 10 min).
  • 2. Odlewamy makaron pozostawiając odrobinę wody z niego. Następnie do garnka dodajemy pesto, łączymy z makaronem, dolewamy ewentualnie odrobiny wody. Wykłady na talerz, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu lub innego twardego tartego sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować