Spaghetti kukurydziane z sosem jogurtowo-brokułowym

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Pyszne, a do tego proste i szybkie w przyszykowaniu... no i także idealne dla tych, którzy nie moga spożywać, zwykłego pszennego makaronu...

  • 25 min

Składniki:

  • 300g spaghetti kukurydzianego
    1 brokuł
    1 kubek jogurtu naturalnego
    3 ząbki czosnku
    garść kiełek brokułów
    4 łyżki płatków migdałów
    sól, pieprz
    łyżka oleju rzepakowego
    opcjonalnie: tarty parmezan
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Bezy Dania główne

Spaghetti kukurydziane z sosem jogurtowo-brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
  • 2. Brokuły dzielimy na drobne różyczki, obgotowujemy we wrzątku około 5-7 minut.
  • 3. Czosnek drobno siekamy, krótko przesmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ugotowane brokuły (część odkładamy do dekoracji). Chwilkę smażymy. Dodajemy jogurt. Przyprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy na ogniu aż jogurt zacznie lekko bulgotać. Dodajemy makaron, mieszamy. Ściągamy z ognia.
  • 4. Migdały prażymy na złoto na suchej patelni.
  • 5. Na talerz wykładamy makaron w sosie. Dekorujemy brokułami, kiełkami i migdałami.

Porady

Uwaga: podczas gotowania sosu jogurtowego możemy dodać tarty parmezan. Wzbogaci on smak potrawy oraz sprawi, że danie będzie bardziej treściwe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować